Αλεπούδες στο Παζάρι

    Σε πρόσφατη συνεδρίαση του το δημοτικο συμβούλιο αποφάσισε την αναθεση της διαχείρησης των κοινωνικών δομών , το κοινωνικο Παντοπωλείο και το κοινωνικό Φαρμακείο στη ΜΚΟ ΕΠΕΚΑ. Μια απόφαση που λήφθηκε αποκλειστικά με τις ψήφους της πλειοψηφίας καθώς ο μοναδικός παρών σύμβουλος απο την αντιπολίτευση , ο κ. Ματοπουλος , ήταν και ο μόνος που καταψήφισε.

    Ας μην σταθούμε τόσο στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ έδρασε και σε άλλους δήμους . Η παρουσία της εκεί συνοδεύτηκε από πλήθος καταγγελιών για κακοδιαχείριση , οικονομικές ατασθαλίες , εκμετάλλευση των εργαζομένων που προσέλαβε για τη στελέχωση παρόμοιων δομών. Αυτά είναι άλλων αρμοδιότητα να διερευνήσουν. Αν κάτι ομως πρέπει να προβληματίσει ειναι η ευκολία με την οποία ψηφίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι υπέρ μιας πρότασης , ακόμα κι αν τους παρουσιάζουν στοιχεία που δείχνουν οτι κάτι δεν πάει καλά. Οτι το θεμα χρειαζεται περισσότερη εξέταση .
Εντούτοις κανείς δεν παραξενεύτηκε, κανείς δεν ρώτησε , κανεις δεν μίλησε. 
ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ , ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ ....

Ας μείνουμε στο ίδιο το γεγονός  της διαχείρησης των κοινωνικών δομών απο ΜΚΟ. Οταν ο περισσότερος κόσμος ακούει ΜΚΟ αυτόματα έρχονται στο μυαλό του οργανισμοί που δραστηριοποιούνται σε ανθρωπιστικές δράσεις ή περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και η Greenpeace έχουν γίνει μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου. Οργανισμοί που στελεχώνονται από εθελοντές και προσωπικό και δρουν σε κάθε γωνία του πλανήτη που υπάρχει ανάγκη. Ακόμα και αν η γιγάντωσή τους και η επιρροή που ασκούν τις κατέστησε συχνα συνδεδεμένες με κυβερνήσεις , πολιτικούς οργανισμούς και επιχειρηματικά συμφέροντα , αναντίρρητα συνεχίζουν να ασκούν σημαντικό έργο .
 
    Η οικονομική κριση και οι διαρκείς πολιτικές λιτότητας δημιούργησαν όμως και έναν άλλο τύπο οργανισμών. Αν και βαφτίζονται ΜΚΟ δεν είναι τίποτε άλλο παρά διαχειριστες κρατικών ή ευρωπαϊκών κονδυλίων για κοινωνικές δράσεις. Ουσιαστικά υπάρχουν ως μεσάζοντες παρέχοντας δήθεν τεχνογνωσία ενώ το μόνο που γνωρίζουν είναι να ανακαλύπτουν τέτοιες χρηματοδοτήσεις και να τις προτείνουν σε φορείς όπως οι δήμοι. Επιπλέον - αυτό ομολογήθηκε στο ΔΣ από την αρμόδια αντιδήμαρχο - λειτουργούν και ως παράλληλος μηχανισμός πρόσληψης προςωπικου για την στελέχωση αυτών των δραστηριοτήτων . Προσλήψεις που δεν υπόκεινται σε κανένα δημόσιο έλεγχο. Συχνά δε , αποτελούν ενα εργαλείο δημοτικού ρουσφετιού προσλήψεων ημετέρων παρακάμπτοντας έτσι διαδικασίες ή περιορισμούς.

   Τελικά οι κοινωνικές παροχές και η αυτονόητη αλληλεγγύη που οφείλει να δείχνει η πολιτεία , οι δήμοι και οι πολίτες προς τους αδύνατους μεταλλάσσονται. Μετατρέπονται με τη συνδρομή τέτοιων οργανισμών σε ελεημοσύνη, σε βάση πάνω στην οποία κυριαρχεί η αδιαφάνεια , η αναξιοκρατία και τα οικονομικά σκάνδαλα.
Η απόλυτη μετατροπή της κοινωνικής αλληλεγγύης σε μπίζνες .... 


Δεν γνωρίζουμε ποιά κατάληξη θα έχει η ιστορία της ΜΚΟ στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης . Ακόμα και η πρόκριση του επιχειρήματος " να δουλέψουν τεσσερεις άνθρωποι " δεν ακυρώνει το γεγονός της θυσίας των κοινωνικών παροχών στο βωμό της αέναης λιτότητας , των περικοπών κοινωνικών δαπανών , του συμβιβασμού αντί διεκδίκησης , την μετατροπή των δήμων σε φορέα μεταβίβασης της εφαρμογής αντιλαϊκων πολιτικων .

  Σε δύσκολες εποχές οι κοινωνίες στέκονται όρθιες με τη συμμετοχή , την αλληλεγγύη , την εθελοντική προσφορά. Συμπαραστέκεται ο ένας στον άλλο και ταυτόχρονα αγωνίζονται όλοι μαζί για να αλλάξει το ζοφερό παρόν σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Η συμπόνια , η φιλανθρωπία και οι ιδιοτελείς φορείς τους συμβάλλουν στο ακριβώς αντίθετο. Στη διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης , στη μετατροπή του μαχόμενου κοινωνικού ανθρώπου σε μοναχικό ευγνώμονα ικέτη.

   Στο ερώτημα που θα τίθεται " τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι " υπάρχουν δύο απαντήσεις . Αν κάποιοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν ως ορθή την απάντηση " ήρθε για βοήθεια , τη χρειαζόμαστε" , στην πραγματικότητα δεν ειναι εδώ παρά για " να αγοράσει φτηνά και να πουλήσει ακριβά "







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια